Πασχαλινά κουλουράκια

Υλικά για 65-70 κομμάτια

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φακελάκια μπέϊκιν πάουντερ
  • 250 γρ ζάχαρη
  • 250 γρ βούτυρο ή μαργαρίνη με βούτυρο
  • 4 αυγά
  • 100 γρ γάλα (1/2 κούπα)
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 2 βανίλιες
  • 1-2 κρόκους αυγού χτυπημένους με λίγο γάλα για την επάλειψη

Δημιουργία
Αναμειγνύουμε πολύ καλά το αλεύρι με το μπέϊκιν πάουντερ, μπορούμε επίσης να
χρησιμοποιήσουμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και να παραλείψουμε το μπέικιν.
Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και προσθέτουμε το ξύσμα.



Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα συνεχίζοντας το κτύπημα μέχρι να ενωθούν με το μείγμα. Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα και τις βανίλιες. Τοποθετούμε στο μίξερ τον γάντζο ζυμώματος και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι με το μπέικιν (το παίρνει όλο μέχρι γραμμάριο, αν χρησιμοποιήσετε βέβαια ίδιου είδους αλεύρι), ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.



Παίρνουμε μικρά κομματάκια ζύμης (μέγεθος καρυδιού) και πλάθουμε κουλουράκια σε ότι σχήμα θέλουμε.







Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολα, αλείφουμε με τον κρόκο



και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν.