Pasteli - Παστέλι


Υλικά
6 κιλά ανθόμελο (τρυγημένο την άνοιξη)
2 κιλά ζάχαρη
8 κιλά σουσάμι

Εκτέλεση
1. Ρίχνουμε σε τέντζερη (βαθιά κατσαρόλα) τη ζάχαρη με το μέλι και τα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
2. Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε κάπου –κάπου πάντα στο ίδιο σημείο να μην κολλήσει.
Το μείγμα φουσκώνει και όταν κοντεύει να γίνει (μία με μιάμιση ώρα) αλλάζει χρώμα και μυρίζει.
3. Για να δοκιμάσουμε αν έγινε, στάζουμε μερικές σταγόνες σε ένα πιάτο γεμάτο με νερό.
Ύστερα, μαλάζουμε το στερεοποιημένο υγρό στα δάχτυλά μας και το τεντώνουμε να γίνει σαν κλωστή.
Αν λυγίζει δεν είναι ακόμη έτοιμο και το αφήνουμε να βράσει λίγο ακόμη.
Πρέπει να στέκεται ευθεία η κλωστή
4. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε στην κατσαρόλα το σουσάμι.
5. Ανακατεύουμε πολύ καλά (με δύναμη) να ενωθούν τα υλικά και να πιει το υγρό του.
6. Απλώνουμε το μείγμα σε ένα τραπέζι ξύλινο πλυμένο και κάπως υγρό ακόμη να γίνει επίπεδο.
Για τη δουλειά αυτή χρησιμοποιούμε την οκλαή (πλάστη) που τη βρέχουμε κάπου-κάπου να μην κολλάει και χτυπάμε το υλικό να στρωθεί καλά σε πάχος ένα εκατοστό περίπου.
Αλείφουμε την επιφάνεια με νερό να γίνει λείο και ίσιο.
Σε καμιά ώρα όταν στεγνώσει το κόβουμε σε λουρίδες και μετά σε κομμάτια.


Ελληνικό παραδοσιακό και νηστίσιμο γλυκό χωρίς συντηρητικά με μεγάλη θρεπτική αξία. Απλή συνταγή με ελάχιστα υλικά, καλύπτει σε περιόδους νηστείας πολλά διατροφικά μας κενά και γλυκαίνει την ζωή μας.