Κοτόπουλο με 40 σκόρδα


Μια παλιά γαλλική συνταγή από την Προβηγκία με τα έντονα αρώματα των βοτάνων συγκεντρωμένα στο ελαιόλαδο και το πάθος για ένα υλικό, το σκόρδο, γίνεται hit στα μέσα της δεκαετίας του ’60 με αρχές του ’70, όταν η γαλλική κουζίνα τοποθετείται στην Αμερική, χάρις στην Julia Child και τα βιβλία της και τον James Beard. Το κοτόπουλο με τα 40 σκόρδα είναι από τις συνταγές που στο άκουσμα και
μόνον δημιουργεί ερεθίσματα και συναισθήματα όλων των ειδών, από περιέργεια μέχρι φόβο. Φτάνοντας στη δοκιμή, εντυπωσιάζει περισσότερο πως το τρομερής μυρωδιάς όπλο απέναντι στους βρικόλακες αλλάζει σε εύγευστο χρυσό πολτό και μετατρέπει ως αλχημιστής το κοτόπουλο σε ένα ζουμερό θαύμα, με ευγενικό ρουστίκ χαρακτήρα πλήρως απεξαρτημένο από τον πανικό της μυρωδιάς.

Προετοιμασία: 20-30 λεπτά και 1½ ώρα το μαγείρεμα (στον αυτόματο). Θα χρειαστείτε πυρίμαχο σκεύος με καπάκι (πήλινο, κοκότ ή άλλο ανάλογο) που να χωράει το κοτόπουλο. Αν χρησιμοποιήσετε πήλινο (όπως στις φωτό) δείτε και τα περί γάστρας σχετικά εδώ. Εύκολη συνταγή.

Υλικά (για 4 άτομα)
1 κοτόπουλο περ. 1½ κιλό φάρμας Μπράλου
40 σκελίδες σκόρδο (3-4 κεφάλια) ολόκληρες, ακαθάριστες
120 ml ελαιόλαδο
100 ml λευκό κρασί
1 αρωματικό πακετάκι από 1 κλωναράκι θυμάρι, 1 μαϊντανό και 1 φύλλο δάφνη, μαζί (για το εσωτερικό του πουλιού)
2 κλαράκια δενδρολίβανο
2 κλαράκια θυμάρι
1 κλαράκι φασκόμηλο
2 κλαράκια μαϊντανό
1 φύλλο δάφνη
3 κ.σ. αλεύρι και 2-3 κ.σ. νερό (για τη ζύμη που θα κλείσει το σκεύος)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
Ετοιμάζετε το κοτόπουλο: Το πλένετε, το σκουπίζετε, αλατοπιπερώνετε εσωτερικά καλά και εξωτερικά και τοποθετείτε στην κοιλιά του το πακετάκι με τα αρωματικά.
Σε βαθύ τηγάνι και μέτρια (προς δυνατή) φωτιά ζεσταίνετε τα 20 ml του ελαιόλαδου και ροδίζετε το κοτόπουλο, γυρνώντας το με τσιμπίδα (όχι με πιρούνα για να μην το γεμίσετε τρύπες) από όλες τις πλευρές, να πάρει ένα χρυσομελί χρώμα (8-10 λεπτά συνολικά). Βγάζετε το κοτόπουλο σε πιατέλα και το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο. Ρίχνετε στο τηγάνι το κρασί, φέρνετε σε σημείο βρασμού για 1 λεπτό και ξύνετε τον πάτο του τηγανιού με ξύλινη σπάτουλα. Αποσύρετε.
Ετοιμάζετε το μπάνιο για τα σκόρδα: Σε κατσαρόλι και μέτρια φωτιά ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο (100 ml) με τα αρωματικά και τα σκόρδα. Το διατηρείτε σε θερμοκρασία χαμηλή για 5 λεπτά, να βγουν μέσα του τα αρώματα αλλά να μην καούν και αλλάξουν χρώμα τα υλικά. Αποσύρετε.
Μεταφέρετε το κοτόπουλο σε πυρίμαχο σκεύος με καπάκι και αδειάζετε πάνω του το λάδι με τα σκόρδα και τα αρωματικά και το περιεχόμενο με το κρασί από το τηγάνι.
Ανακατεύετε το αλεύρι με το νερό ώστε να έχετε μια ζύμη και την μοιράζετε ομοιόμορφα στο καπάκι του πυρίμαχου σκεύους, το οποίο στη συνέχεια εφαρμόζετε στη βάση του, σφραγίζοντάς το. Βάζετε το σκεύος στο φούρνο και ψήνετε για 1 ώρα και 20 λεπτά. Το βγάζετε και γυρίζετε το φούρνο στο max του γκριλ.
Ξεσκεπάζετε το σκεύος με τη βοήθεια μαχαιριού και μόλις το γκριλ ζεσταθεί (5-7 λεπτά) το βάζετε για 3-4 λεπτά, ίσα να πάρει το πτηνό χρώμα. Το βγάζετε και το σκεπάζετε για να διατηρηθεί ζεστό μέχρι το σερβίρισμα.

Σερβίρισμα 1 με κρέμα σκόρδου:
Κρατήστε 4 -8 ολόκληρα σκόρδα για ντεκόρ στα πιάτα και πολτοποιήστε το περιεχόμενο των υπολοίπων (πιέζοντας τα σκόρδα βγαίνει ο πολτός τους) σε μπολ με το πιρούνι ή στο μούλτι (αν θέλετε την κρέμα λεία), προσθέτοντας 3-4 κ.σ. απ’ τη σάλτσα που ψήθηκαν και συντονίζοντας το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται. Θα έχετε μια πηχτή σάλτσα που σερβίρεται συνήθως χωριστά για όποιον θέλει να ενδώσει στα προβηγκιανά αρώματα. Κόψτε και σερβίρετε το κοτόπουλο στα 4 ή 6, κανονικά.

Σερβίρισμα 2.
Εναλλακτικά, λιώστε τα σκόρδα με όλη τη σάλτσα και περιχύστε με 2-3 κ.σ. από αυτή κάθε μερίδα κοτόπουλου. Συνοδέψτε με λαχανικά ψητά στο γκριλ ή στον ατμό, με πατάτες, με ωραίο ψωμί φρυγανισμένο και ένα ποτήρι κρασί. Στην υγειά σας!

 photo 1cf3c5b9-55cc-459f-a137-6d9b17d7a293_zps5c55e9ee.jpg FREE photo hosting by 1y9y.com Image hosting