Σαλάτα με σπανάκι, σταφίδες και κουκουνάρι



Υλικά (για 6 άτομα):

2 κιλά σπανάκι, καθαρισμένο και χοντροκομμένο με τα χέρια (θα αγοράσετε περίπου 2½ κιλά σπανάκι - αν θέλετε να γλιτώσετε χρόνο από το καθάρισμά του, υπάρχει και έτοιμο καθαρισμένο, συσκευασμένο σε κενό αέρος, όμως κοστίζει πιο ακριβά)
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθές
2 ντοματάκια από κονσέρβα, ψιλοκομμένα
3 κουτ. σούπας κουκουνάρια, καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία

2 κουτ. σούπας φυλλαράκια άνηθου, ψιλοκομμένα
ελάχιστη πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή (με διαφορετικά γευστικά αποτελέσματα)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αγουρέλαιο για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Διαδικασία:

Πλένουμε καλά το σπανάκι. Για να απομακρύνουμε τα χώματα, καλό είναι να το αφήσουμε να «μουλιάσει» σε λεκάνη με νερό και να επαναλάβουμε τη διαδικασία τουλάχιστον 3 φορές. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι ή μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.

Ξεπλένουμε το σπανάκι καλά κι έτσι όπως είναι με τα νερά το ρίχνουμε στο σκεύος μαζί με το λάδι και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να βγάλει το σπανάκι τα υγρά του και να μειωθεί ο όγκος του.

Η όλη διαδικασία δεν ξεπερνά τα 5 λεπτά. Ρίχνουμε την ντομάτα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε δυνατή φωτιά πάντα, ώστε να εξατμιστούν τα περιττά υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον άνηθο, την πάπρικα και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε απαλά.

Σερβίρουμε σε πιατέλα, πασπαλίζουμε με τα καβουρδισμένα κουκουνάρια και περιχύνουμε, αν θέλουμε, με λίγο αγουρέλαιο.



 photo 1cf3c5b9-55cc-459f-a137-6d9b17d7a293_zps5c55e9ee.jpg FREE photo hosting by 1y9y.com Image hosting