12 λόγοι για να αγαπήσουμε τη Μεσογειακή διατροφή




Ακούμε συχνά για τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής. Ποια είναι, όμως, αυτά; Τι επιτρέπεται να τρώμε και ποιες επιλογές έχουμε.

Πάρα πολλοί ειδικοί συμφωνούν στο ότι η Μεσογειακή διατροφή είναι από τις πιο σωστά δομημένες δίαιτες. Με έμφαση στο μέτρο, αλλά και την απόλαυση, χωρίς τα βαρύγδουπα “όχι” στα οποία φαίνεται να βασίζονται τόσες άλλες διατροφές, τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής είναι πολλά. Ποια είναι αυτά;
Δεν μας αναγκάζει να μετράμε τις θερμίδες
Αντί να κόβουμε από τη διατροφή μας ομάδες φαγητού και να μετράμε προσεκτικά τι βάζουμε στο πιάτο μας, η Μεσογειακή διατροφή απλά προτείνει την αλλαγή των “κακών” λιπαρών με εκείνα που κάνουν καλό στον οργανισμό – ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, και ψάρι ή πουλερικά αντί για κόκκινο κρέας. Αντικαθιστούμε τα γλυκά και τη ζάχαρη με φρέσκα φρούτα, και γεμίζουμε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τρώγοντας άφθονα λαχανικά και όσπρια. Προσθέτουμε και μικρές δόσεις ψωμιού ολικής άλεσης και λίγο κρασί, και είμαστε έτοιμοι.
Το φαγητό είναι όντως φρέσκο
Με την Μεσογειακή διατροφή, δεν χρειάζεται να κάνουμε βόλτες από τον διάδρομο με τα κατεψυγμένα στο σούπερ μάρκετ, ούτε να βασιζόμαστε σε fast food. Η βάση της διατροφής είναι τα φρέσκα προϊόντα εποχής. Οι επιλογές είναι άφθονες, και οι συνδυασμοί σχεδόν πάντα πετυχημένοι!
Το ψωμί επιτρέπεται
Σε αντίθεση με άλλες διατροφές, που έχουν καταδικάσει το ψωμί σε… άνευ επιστροφής εξορία, το ψωμί και τα ζυμαρικά παίζουν σημαντικό ρόλο στη Μεσογειακή διατροφή. Προτιμήστε όσα είναι ολικής άλεσης, μιας και περιέχουν περισσότερες πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία.
Δεν φοβόμαστε τα λιπαρά
Τουλάχιστον, τα “καλά” λιπαρά, αυτά δηλαδή που βρίσκουμε στους ξηρούς καρπούς και στο ελαιόλαδο. Οι ιδιότητές τους ξεκινούν από το να δίνουν απλά γεύση στο φαγητό, μέχρι και στο να προστατεύουν από ασθένειες, όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος.
Υπάρχουν πολλές, πολλές επιλογές
Μεσογειακή διατροφή δεν σημαίνει αποκλειστικά Ελληνική και Ιταλική κουζίνα. Γαλλική, Ισπανική, Τουρκική, Μαροκινή και συνταγές από ένα σωρό άλλες χώρες βρίσκονται στο πρόγραμμα, για να υπάρχει τεράστια ποικιλία γεύσεων και υγιεινών επιλογών. Το θέμα είναι να ακολουθούν τις βάσεις: όχι πολύ κόκκινο κρέας, ελαιόλαδο και πολλά φρούτα και λαχανικά.
Πολλά – και νόστιμα – μπαχαρικά
Το να περιορίσουμε το αλάτι γίνεται πανεύκολο στη Μεσογειακή διατροφή. Με τόσα μπαχαρικά που δίνουν στο φαγητό ιδιαίτερη γεύση, όπως η δάφνη, το δενδρολίβανο, η κανέλα και τα πολλά είδη πιπεριού, αντί να φορτώνουμε τον οργανισμό μας με αλάτι, παίρνουμε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.
Φτιάχνονται εύκολα
Το καλό με τη Μεσογειακή διατροφή είναι ότι δεν χρειάζεται να φτιάξουμε ένα μεγάλο, κουραστικό στην προετοιμασία γεύμα για να χορτάσουμε. Το να βάλουμε στο τραπέζι μερικά μικρά πιάτα με υγιεινούς μεζέδες, πολλές φορές μπορεί να είναι αρκετό.
Επιτρέπεται το κρασί
Και ποιος δεν αγαπάει το κρασί; Εμείς οι Μεσόγειοι, πάντως, το λατρεύουμε, και είναι συνηθισμένο να συνοδεύουμε το φαγητό μας με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Πόσο μάλλον, έχει αποδειχθεί ότι σε αυτές τις ποσότητες, το κρασί κάνει καλό στην καρδιά και είναι ένα από τα… κλειδιά της μακροζωίας.
Δεν πρόκειται να πεινάσουμε
Πολλά από τα τρόφιμα που αποτελούν τη βάση της Μεσογειακής διατροφής – για παράδειγμα, οι πατάτες – μεταβολίζονται με αργούς ρυθμούς από τον οργανισμό μας, συνεπώς νιώθουμε χορτασμένοι για περισσότερη ώρα. Εκτός αυτού, οι επιλογές μας για σνακ όταν πεινάμε αλλά θέλουμε κάτι ελαφρύ είναι πολλές. Η φέτα, για παράδειγμα, είναι αρκετά χαμηλή σε λιπαρά σε σχέση με άλλα κίτρινα τυριά που χρησιμοποιούμε στα τοστ.
Είναι πιο εύκολο να χάσουμε κιλά
Παρά το γεγονός ότι δεν καταπονούμε τον εαυτό μας τρώγοντας λιγότερο, ή βγάζοντας εντελώς κάποια τρόφιμα από την καθημερινότητά μας, το αίσθημα κορεσμού και η φιλοσοφία της Μεσογειακής διατροφής – η απόλαυση, δηλαδή, του κάθε γεύματος, που συνεπάγεται πιο αργή κατανάλωση – μας βοηθάει να μείνουμε πιστοί στην δίαιτά μας.
Οφέλη για την καρδιά…
Σχεδόν κάθε τρόφιμο που περιλαμβάνεται στη Μεσογειακή διατροφή είναι καλό για την καρδιά. Το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί ρίχνουν την “κακή” χοληστερόλη. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια φροντίζουν για τις αρτηρίες. Τα ψάρια μειώνουν τα τριγλυκερίδια και την πίεση.
…αλλά και για το μυαλό
Τα ίδια οφέλη που προσφέρουν αυτά τα τρόφιμα για την καρδιά ισχύουν και για τον εγκέφαλο, καθώς τα φρέσκα φαγητά – και οι ποικίλοι συνδυασμοί τους – είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά.






photo 1cf3c5b9-55cc-459f-a137-6d9b17d7a293_zps5c55e9ee.jpg FREE photo hosting by 1y9y.com Image hosting