Αρωματικό ψωμί ολικής άλεσης στον αρτοπαρασκευαστή
Τι χρειαζόμαστε:
300 ml νερό
2 κ.σ. σπορέλαιο
300 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
200 γρ. αλεύρι σούπερ (δυνατό)
2 κ.σ. γάλα σε σκόνη 0% λιπαρά
1 1/2 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. γλυκάνισο
1 1/3 κ.γ. ξηρή μαγιά
Πώς το κάνουμε:
Τοποθετήστε όλα τα υλικά στον κάδο της συσκεύης με τη σειρά που αναφέρονται.
Ρυθμίστε τον αρτοπαρασκευαστή στο πρόγραμμα για ψωμί ολικής άλεσης και ξεκινήστε το πρόγραμμα.
Άσπρο Ψωμί στον αρτοπαρασκευαστή
Τι χρειαζόμαστε:
2 3/4 κούπες αλεύρι
250 ml. νερό (21-28 βαθμούς)
25 ml. ελαιόλαδο
6 γρ. ξηρή μαγιά
1 κ.γ. αλάτι
Βάζουμε στο δοχείο του αρτοπαρασκευαστή τα υλικά με την εξής σειρά: το νερό, το ελαιόλαδο, το αλεύρι, το αλάτι και τη μαγιά.
Ρυθμίζουμε στο βασικό πρόγραμμα για ψωμί που έχει ο αρτοπαρασκευαστής του καθένα.
Εύκολο ψωμί με προζύμι στον αρτοπαρασκευαστή
Τι χρειαζόμαστε:
450 ml νερό
1 φουσκωτή κ.σ. προζύμι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ζάχαρη
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κούπες αλεύρι κίτρινο σκληρό
1 1/4 κούπες αλεύρι ολικής άλεσης
1 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ.ξηρή μαγιά ανάλογα με την εποχή
Πώς το κάνουμε:
Βάζουμε τα υλικά με τη σειρά στον αρτοπαρασκευαστή.
Ρυθμίζουμε το πρόγραμμα και τελειώσαμε!
Εμένα μου γίνεται τέλεια στο πρόγραμμα γαλλικό ή ολικής.
Προσέχουμε το αλάτι να μην ακουμπάει την ξηρή μαγιά.
Βάζουμε λιγότερη ξηρή μαγιά το καλοκαίρι.
Μπορούμε να βάλουμε 2 κούπες ολικής και 1 1/4 κίτρινο σκληρό αλεύρι αν θέλουμε το ψωμί πιο μαύρο.
Λίγα μυστικά
Το προζύμι το κρατάω σε ένα γυάλινο βάζο σε μορφή χυλού όπως για τους λουκουμάδες. Όταν φτιάχνω ψωμί παίρνω 1 μεγάλη κουταλιά της σούπας και το υπόλοιπο το διατηρώ στο ψυγείο. Όταν λιγοστέψει το προζύμι μου προσθέτω 2 δάχτυλα νεράκι από τη βρύση και αλεύρι και το ξαναπιάνω. Το βάζω πάλι στο ψυγείο.Φουσκώνει εκεί! Δεν το αναπιάνω κάθε φορά που ζυμώνω, μόνο όταν λιγοστέψει.
Όταν λείπετε διακοπές μπορείτε να το κάνετε ζυμαράκι και να το βάλετε στην κατάψυξη. Όταν επιστρέψετε το ξαναπιάνετε και το αφήνετε να φουσκώσει την πρώτη φορά εκτός ψυγείου. Μπορείτε να αντικαταστήσετε με προζύμι ένα μέρος της μαγιάς μιας οποιασδήποτε συνταγής ψωμιού. Θα έχετε πιο συμπαγές ψωμί σαν χειροποίητο.
Ζύμη πίτσας σε αρτοπαρασκευαστή
Τι χρειαζόμαστε:
1 ποτήρι νερό (220 ml)
2/3 φλ. ηλιέλαιο (130 ml)
1 κ.γ. αλάτι (5 γρ.)
1 κ.σ. ζάχαρη (10 γρ.)
1/2 κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
1 φακ. ξηρή μαγιά (8 γρ.)
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ (10 γρ.)
Πώς το κάνουμε:
Ρίχνουμε ολα τα υλικά στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή με την σειρά που αναφέρονται.
Επιλέγουμε το πρόγραμμα 10 ή 13.
Όταν τελειώσει το πρόγραμμα (μετά από 1.5 ώρα), απλώνουμε την ζύμη σε ένα μεγαλο ταψί.
Στρώνουμε απο πάνω τα υλικά που θέλουμε.
Ψήνουμε για 25' στους 180 βαθμούς.
Σκορδόψωμο με παρμεζάνα για αρτοπαρασκευαστή
Αν αγαπάτε το σκορδόψωμο, αυτό το ψωμάκι θα σας αρέσει γιατί είναι νόστιμο και αρωματικό. Μπορείτε να αυξήσετε ή να μειώσετε το σκόρδο σύμφωνα με το γούστο σας.
Τι χρειαζόμαστε:
1 κούπα χλιαρό νερό
2 1/2 κουταλιές σούπας (χρησιμοποιήστε τους δοσομετρητές του αρτοπαρασκευαστή σας) βούτυρο ή μαργαρίνη σε υγρή μορφή
2 2/3 κουταλάκια γλυκού μέλι
1 1/3 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 1/3 κουταλάκι γλυκού σκόνη σκόρδου
2 1/3 κούπες αλεύρι για ψωμί (σαν προτείνω την κίτρινη συσκευασία)
2/3 κούπας λεπτοτριμμένη παρμεζάνα
2 1/2 κουταλιές σούπας σκόνη γάλα
2 1/2 κουταλάκια γλυκού μαγιά
Πώς το κάνουμε:
Ρίχνετε τα υλικά στον αρτοπαρασκευαστή σύμφωνα με τις οδηγίες του μοντέλου που έχετε.
Να θυμάστε να βάζετε με τέτοιο τρόπο τα υλικά στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή ώστε η μαγιά να μην έρχεται σε επαφή με τα υγρά υλικά.
Σταφιδόψωμο στον αρτοπαρασκευαστή
Τι χρειαζόμαστε:
250 ml νερό χλιαρό
20 γρ. βούτυρο ανάλατο (λιωμένο)
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
1 φακελάκι μαγιά
1 κ.γ. κανέλα
50 γρ. σταφίδες σουλτανίνα
Πώς το κάνουμε:
Επιλέγουμε στον αρτοπαρασκευαστή το μέγεθος του ψωμιού (500 γρ.).
Βάζουμε πρώτα το νερό και το βούτυρο και μετά το αλεύρι, το αλάτι, την ζάχαρη, την κανέλα και τελευταία την μαγιά.
Επιλέγουμε το πρόγραμμα για γλυκές ζύμες ή "sweet".
Όταν ακούσουμε τον χαρακτηριστικό ήχο προσθήκης υλικών, ρίχνουμε τις σταφίδες.
Τσουρέκι στον Αρτοπαρασκευαστή
Τι χρειαζόμαστε:
125 γρ. βούτυρο φρέσκο
1 ποτήρι γάλα
200 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. μαστίχα
1/2 κ.γ. αλάτι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
3 αυγά
5 κούπες αλεύρι για τσουρέκια ή κίτρινο σκληρό
1 αυγό για άλειμμα
Πώς το κάνουμε:
Ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά μαζί με το βούτυρο να λιώσει. Να μη βράσει.
Το βάζουμε στη φόρμα του αρτοπαρασκευαστή.
Τρίβουμε στο multi τη μαστίχα με λίγη από τη ζάχαρη.
Ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη στη φόρμα του αρτοπαρασκευαστή.
Στη συνέχεια βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.(αλάτι,αλεύρι,μαγιά,αυγά,μαστίχα)
Ρυθμίζουμε τον αρτοπαρασκευαστή στο πρόγραμμα για ζύμες
Αυτό το πρόγραμμα έχει διάρκεια περίπου μιάμιση ώρα.
Όταν τελειώσει θα αφήσουμε ακόμη μισή ώρα να φουσκώσει η ζύμη μας.
Μετά πλάθουμε 2 μεγάλα ή 3 μικρότερα τσουρέκια που τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος 1 ώρα ακόμη (εγώ θερμαίνω τον φούρνο στους 50 βαθμούς τον σβήνω και βάζω τα τσουρέκια).
Τα αλείφουμε με το αυγό αραιωμένο με λίγο νεράκι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς περίπου 30 με 40 λεπτά να ροδοκοκκινήσουν καλά.
Βολεύει να χρησιμοποιήσετε αντικολλητικό χαρτί στο πλάσιμο και στο ψήσιμο.
Φύλλο για πίτες με τον αρτοπαρασκευαστή!
Τι χρειαζόμαστε:
350 γραμμάρια νερό χλιαρό (40 βαθμών)
2 κ.γ. αλάτι
2 κουταλιές σούπας λάδι
2 κουταλιές σούπας ξύδι
500 γραμμάρια αλεύρι σκληρό
Πώς το κάνουμε:
Βάζουμε τα υλικά στον κάδο του αρτοπαρασκευαστ'ή με τη σειρά που αναφέρονται.
Επιλέγουμε το ανάλογο πρόγραμμα παρασκευής ζύμης (χωρίς το επακόλουθο ψήσιμο). Στον δικό μου αρτοπαρασκευαστή (Breadmaker, Izzy) είναι το 8(Dough).
Όταν το πρόγραμμα τελειώσει, χρησιμοποιούμε το ζυμάρι για να ανοίξουμε φύλλο!
Ψωμί ολικής με γιαούρτι για αρτοπαρασκευαστή
Τι χρειαζόμαστε:
1 1/3 κούπα στραγγιστό γιαούρτι με λίγα λιπαρά
5 κουταλιές (χρησιμοποιήστε τους δοσομετρητές του αρτοπαρασκευαστή σας) σούπας νερό
2 1/2 κουταλιές σούπας μαργαρίνη ή ελαιόλαδο για πιο υγιεινό ψωμάκι
2 2/3 κουταλιές σούπας ζάχαρη
2 κουταλάκια γλυκού αλάτι
2 κούπες λευκό αλεύρι (χύμα ή την μπλε συσκευασία)
2/3 κούπας νιφάδες βρώμης (κουάκερ)
1 1/3 κούπας αλεύρι ολικής αλέσεως
2 1/2 κουταλάκι γλυκού μαγιά
Πώς το κάνουμε:
Ρίχνετε τα υλικά στον αρτοπαρασκευαστή σύμφωνα με τις οδηγίες του μοντέλου που έχετε.
Να θυμάστε να βάζετε με τέτοιο τρόπο τα υλικά στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή ώστε η μαγιά να μην έρχεται σε επαφή με τα υγρά υλικά.
Follow @D_mezalas Καλώς ήρθατε. Ελπίζω να ενημερωθήκατε από αυτό που διαβάσατε και είδατε. Δεν είμαι δημοσιογράφος, είμαι ένας απλός πολίτης που θέλησε να κάνει αυτό που δεν κάνουν οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι. Αν πιστεύετε πως κάνω το σωστό κοινοποιήστε την σελίδα στο facebook και το twitter.