Γαρίδες τραχανά

 


Υλικά

40 μέτριες γαρίδες 

240 γρ. τραχανάς γλυκός

200 γρ. φρέσκια ντομάτα τριμμένη

80 γρ. φρέσκο πρόβειο βούτυρο + 1 κ.σ.γεμάτη για το δέσιμο

4 κ.σ. κρέμα γάλακτος

ένα κρεμμύδι

ένα κλωνάρι σέλερι

Για γαρνιτούρα

4 μεγάλες γαρίδες ακαθάριστες

Τριμμένη παρμεζάνα

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τις 40 γαρίδες, τις καθαρίζουμε και κρατάμε τα κελύφη και τα κεφάλια. Βάζουμε σε κατσαρόλα, προσθέτουμε ένα καρότο, ένα κρεμμύδι μικρό, ένα κλωνάρι σέλερι και νερό ίσα να τα σκεπάζει. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και τα κεφάλια, δουλεύουμε με το μπίμερ ή περνάμε από το μπλέντερ ή τη μουλινέτα και σουρώνουμε από λεπτό σουρωτήρι. Κρατάμε τον ζωμό στην άκρη. Λιώνουμε το βούτυρο σε μεγάλο βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τις καθαρισμένες γαρίδες σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Βγάζουμε τις γαρίδες από το τηγάνι και ρίχνουμε μέσα τον τραχανά, την ντομάτα, τον ζωμό από τις γαρίδες και την κρέμα γάλακτος και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει ο τραχανάς.  Επιστρέφουμε στο σκεύος τις γαρίδες, ανακατεύουμε και δένουμε το φαγητό με τη 1 κ.σ. βούτυρο και 2-3 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο, στολίζουμε κάθε πιάτο με μία ολόκληρη γαρίδα που έχουμε ψήσει στη σχάρα και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Χρήσιμες επισημάνσεις

Σας συστήνω τις «άγριες» γαρίδες με απευθείας κατάψυξη πάνω στο πλοίο. Προτιμώ τις γαρίδες Ατλαντικού No3 και συγκεκριμένα από την περιοχή Σενεγάλης για τη γεμάτη γεύση τους.

Αν πάρω φρέσκες τι να προσέξω? Καταρχάς να μην είναι μαύρα τα πόδια και το κεφάλι της. Επίσης, προσοχή στην πώληση αποψυγμένης γαρίδας ως φρέσκιας. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να πουλιέται γαρίδα αποψυγμένη, αλλά αυτό πρέπει να αναγράφεται σαφώς.

Αν θέλετε μπορείτε να μην καθαρίσετε το αντεράκι και τα εσωτερικά όργανα της γαρίδας. Είναι καθαρά θέμα γευστικής επιλογής. Το αντεράκι βγαίνει με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας.

Ο εγκέφαλος, το στομάχι, η καρδιά, το “συκώτι” (ηπατοπάγκρεας) και οι γονάδες (αναπαραγωγικοί αδένες) βρίσκονται στο κεφάλι της γαρίδας, στο σημείο που ονομάζεται κεφαλοθώρακας. Αφαιρούνται πανεύκολα κάτω από τρεχούμενο νερό.