Το μπριάμ στην γάστρα είναι μια εναλλακτική εκδοχή του παραδοσιακού μπριαμ σε ταψί. Συνήθως περιλαμβάνει τα ίδια βασικά συστατικά με το μπριάμ στο ταψί, αλλά ψήνεται σε γάστρα αντί να μαγειρεύεται σε ταψί στην κουζίνα. Αυτό δίνει στο φαγητό μια διαφορετική υφή και γεύση, και μπορεί να είναι πιο εύκολο να προετοιμαστεί.
Υλικά:
2 μεγάλες μελιτζάνες τσακώνικες
4 μέτρια κολοκύθια
2 μέτριες πατάτες πατάτες
3 μέτριες ώριμες ντομάτες
1 μεγάλο καρότο
1 πιπεριά Φλωρίνης
1 μεγάλο κρεμμύδι
3-4 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
3 κουτ.σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι νερό
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Πλένουμε όλα μας τα λαχανικά. Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια και τα κόβουμε σε ροδέλες περίπου ενός εκατοστού.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τα καρότα και κόβουμε και αυτά σε ροδέλες.
Κόβουμε τα κρεμμύδια επίσης σε ροδέλες ενώ την πιπεριά σε μεγάλα κομμάτια.
Ρίχνουμε λίγο λάδι στην γάστρα και στρώνουμε πρώτα τις πατάτες και μετά τα κολοκυθάκια.
Στη συνέχεια βάζουμε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον ρίχνουμε και αυτόν στο ταψί με τα λαχανικά.
Προσθέτουμε το σκόρδο σε φετούλες, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και τον πελτέ, τα οποία τα έχουμε διαλύσει σε νερό και τέλος τις ντομάτες.
Αλατοπιπερώνουμε. Καλύπτουμε την γάστρα και βάζουμε το φαγητό στο φούρνο.
Ψήνουμε στους 180°C βαθμούς για περίπου 40-45 λεπτά, ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε επιπλέον 20-30 λεπτά ή μέχρι να δούμε τα λαχανικά να έχουν μαλακώσει πολύ και να έχουν μελώσει.
Το φαγητό πρέπει να μείνει μόνο με το λάδι του.
Βγάζουμε την γάστρα απ’ τον φούρνο και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να πέσει η θερμοκρασία του φαγητού και να δέσουν οι γεύσεις καλύτερα, για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Σερβίρουμε με τυρί φέτα και φρέσκο χωριάτικο ψωμί...
Μου τρέχουν τα σάλια και μόνο που το σκέφτομαι.